تشخیص ماهی سالم از ماهی فاسد شده
ماهی تازه صید شده دارای مشخصات زیر می باشد :
۱- شکل عمومی : ماهی که تازه صید شده باشد دارای جلای فلزی و براق بوده و سطح ماهی لزج است . در صورتیکه ماهی فاسد شده باشد خشک و کدر می باشد .
۲- چشم ها : در ماهی تازه چشم ه درخشان ، روشن و براق و برجسته است بطوریکه حدقه ، چشم را پر می کند . ولی اگر ماهی کهنه باشد چشم ها کدر و فرو رفته است .
۳- باله ها : در ماهی سالم شعاع باله ها باز است ولی در ماهی کهنه باله ها روی هم جمع شده و خشک می شود .
۴- فلس : در ماهی تازه صید شده محکم به بدن چسبیده و به آسانی کنده نمی شود ولی در ماهی کهنه فلسها آسان جدا می شوند .
۵- صلابت نعشی ( جعود نعشی ) : بدن ماهی تازه صید شده مقاوم است و در صورتیکه ماهی را دیک سطح از پهلو قرار دهیم و بعد با انگشت به عضله ماهی فشار وارد کنید عضله مقاوت نشان می دهد ولی اگر ماهی فاسد شده باشد و با انگشت به عضله ماهی فشار وارد کنیم ممکن است باعث پارگی عضله شود .
۶- بو : ماهی سالم یا تازه صید شده در صورتیکه از رودخانه صید شده باشد بوی مرداب می دهد و اگر از دریا صید شده باشد بوی جلبک می دهد ولی ماهی فاسد شده بوی بد و نامطبوع ( مثل گاز آمونیاک ) می دهد .
۷- بونشها ( گوشها ) : چنانچه سرپوش برونشها را بلند کنیم در ماهی سالم به رنگ قرمز روشن می باشد و در ماهی فاسد شده تیره رنگ و دارای بوی بد و ناطبوع است .
۸- ph : در ماهی سالم در حدود خنثی و یا کمی اسیدی است ولی در ماهی فاسد ph قلیایی می باشد .
۹- امعا و احشاء : در صورتیکه با چاقو شکم ماهی را باز کنیم در ماهی سالم محتویات داخل شکم به رنگ روشن و شفاف می باشد ولی در ماهی فاسد تیره رنگ و بدبو است . فساد ماهی معمولا از داخل صورت می گیرد زیرا روده و معده ماهی پر از میکروب است .